Här om dagen bjöd jag arbetskamraterna på chiapudding, jag hade själv aldrig testat de men de var en spännande lite rätt som jag tror man kan mixa massor med, och för att varna er så kommer jag själv använda dessa mirakelfrön väldigt ofta.
Från att en arbetskamrat frågat mig vad chiafrön var, så började jag kika upp de mer och mer och precis som jag blev förälskad i mangostan för några år sedan fastnade jag även för detta frö.
 
 

2013 är året då det uråldriga chiafröt återigen ser dagens ljus. Fulladdat med näring ersätter det grönkål som hälsofreakens favorit nummer ett. Men varför är chiafrön så nyttiga?

Redan aztekerna och mayaindianerna använde chia som stapelföda, både i form av mjöl, olja och blandade med vatten. När spanjorerna invaderade Amerika tog de även med sig sina mattraditioner och superfröet föll i glömska. Nu är det återigen i rampljuset. I takt med att de västerländska matvanorna blir allt mer ohållbara ökar intresset för hälsosamma alternativ. Fulladdat med omega 3, fiber, protein och antioxidanter är chia lite av en superföda. I USA i trendiga matbutiker hittas det både som dryck, energibar, snacks, hela och malda frön.

Iskiate Chia fresca
Ingredienser:

3 dl vatten (ungefär) 2 msk torra chiafrön Några teskedar citron- eller limejuice Honung eller agave sirap (valfritt)

Gör så här:

Rör ner chiafrönen i vattnet. Låt det stå i ungefär fem minuter. Rör om igen och låt stå så länge du vill. Ju längre det står, desto mer geléliknande kommer fröna och vattnet att bli. Tillsätt citron- eller limejuice och smaksätt sedan med honungen/sirapen.

(recept tagit från http://mabra.com/chia-fresca-iskiate/)

 

Chiapudding

3 msk chiafrön
2 dl havredryck

Blanda ingredienserna och låt stå över ett dygn, servera med någon färsk frukt.

(taget från www.ica.se)

 

Kommentera

Publiceras ej